Polonia - Cracovia & Czestochowa

Auzisem despre Polonia, de la cei care o vizitasera, ca se aseamana cu Romania...asa ca nu am plecat cu prea mari sperante la drum. Acum insa, dupa 6 zile acolo, nu pot sa nu ii apostrofez pe cei care au facut comparatia: Ce a fost in capul vostru?! Singurele asemanari se pot face pe alocuri intre Varsovia si Bucuresti,  in ceea ce priveste nenumaratele blocuri comuniste ,insa aici se opreste tot, si imi pare rau sa o spun, dar sunt peste noi la aproape orice nivel, nicidecum ca noi. Numai daca pui la socoteala ca preturile erau la fel sau un pic mai ieftine ca in Romania, iar ei castiga de 2-3 ori mai mult decat noi (verificat!).

Polonia m-a impresionat foarte placut.. Am vizitat Cracovia, Varsovia si Auschwitz, precum si alte cateva opriri in drum, cu compania Dux travel , pe care o recomand cu draga inima. Cazarile au fost OK, si mi-a placut ca, spre deosebire de majoritatea excursiilor de grup, cum sunt cele cu Omnia  de exemplu, jumatate din timp vizitam, dar jumatate aveam si timp liber, nu a fost o excursie ,,alergata''.

Chiar daca postarea este despre Polonia, crede-ma pe cuvant cu sfatul asta: daca decizi sa te duci in Polonia cu masina, opreste-te prima noapte din drum, cum am facut noi, in orasul Kosice, din Slovacia (care, apropo, este Capitala Culturala Europeana pe 2013, si chiar se aseamana in piata centrala cu Sibiu). Vei admira numeroase case si palate aristocratice cu arhitectura gotica, baroca sau art nouveau, precum si cea mai mare biserica din Slovacia, catedrala Sf. Elisabeta (foto1).

 Foto 1. Catedrala Sfanta Elisabeta, Kosice

Cracovia este considerata, si pe buna dreptate, capitala turistica a Poloniei, in detrimentul Varsoviei. Intr-adevar, iti trebuie 3 zile sa vizitezi Cracovia, in vreme ce cu Varsovia ai terminat in 2 zile, peste 80 % din capitala fiind distrusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ce sa nu ratezi in Cracovia: pe colina Wavel, deasupra Vistulei, se inalta cel mai frumos si cel mai vizitat complex arhitectonic apartinand fostei resedinte regale: Castelul Wawel si catedrala fortificata Wawelska(foto 2). Catedrala Wawelska, sanctuarul national al Poloniei, a fost locul de incoronare a monarhilor Poloniei.
Foto 2. Castelul Wawel, Cracovia

Simbolul orasului, Rynek Glowny, piata centrala din Cracovia, este considerata cea mai mare piață medievală din Europa. Sa nu ratezi biserica cea mare din piață, Biserica Sfanta Maria (foto 3) , care este cea mai importanta din oras, si are o particularitate care mi-a placut foarte mult, ceva ce nu mai vazusem pana atunci: un altar imens, cu scene biblice, care se deschide(foto 4&5).
Foto 3. Biserica Sfanta Maria, Cracovia

Foto 4

Foto 5
Nu rata nici o plimbare prin cartierul evreiesc , precum si la Fabrica lui Schindler!

Ar fi pacat sa ratezi Mânăstirea Jasna Gora, din localitatea Czestochowa, loc de pelerinaj recunoscut in lume datorita icoanei facatoare de minuni a Madonei Negre (foto 6), dar si o capodopera in sine din punct de vedere arhitectonic (foto 7)!
Foto 6. Madona Neagra, Jasna Gora
Foto 7. Jasna Gora, Czestochowa

In urmatoarea postare voi scrie si despre Varsovia & Auschwitz, sper ca ti-a fost de folos articolul meu!