Book review: Irvin D. Yalom - Mama si sensul vietii. Povesti de psihoterapie

Este o carte care satisface curiozitatea multora dintre noi : ce se intampla in cadrul unei sedinte de psihoterapie?

Irvin Yalom, profesor emerit de psihiatrie, are un talent fanastic de a imbina aspecte care tin de natura meseriei sale cu felul de a le pune pe hartie si a le transforma in povestiri extraordinar de interesante, sau chiar intr-un roman (Minciuni pe canapea, unul din romanele mele preferate! ).

Povestirile de psihoterapie din cartea de fata nu au cum sa nu devina captivante pentru oricine care a avut macar un vag interes pentru ramura psihologiei, sau pentru orice tine de analiza trairilor interioare...

Din cele sase povestiri, prima, ,,Mama si sensul vietii", porneste de la detalii autobiografice reale, cu o conversatie- punctul central - inchipuita dintre psihoterapeut si mama sa.

,,Calatorii cu Paula" si ,,Sapte lectii pentru avansati", ambele povestiri adevarate, sunt  interesante prin prisma emotiilor care ne incearca in fata mortii - cum ne impacam cu ideea propriei noastre morti, mai ales atunci cand aceasta este iminenta, cat si cu moartea celor dragi. Sunt prezentate doua paciente - Paula, diagnosticata cu cancer, o femeie remarcabila, senina in fata mortii, si impacata cu ideea, impreuna cu care Yalom infiinteaza un grup de terapie pentru bolnavii in stare terminala, si Irene, al carei sot moare de cancer, care nu se poate impaca cu ideea pierderii lui, si nici nu face prea mari incercari in acest sens.

,,Dubla expunere" pleaca de la o intamplare adevarata: Yalom avea obiceiul de a inregistra sedintele cu o pacienta, si de a i le da sa le asculte in drum spre urmatoarea sedinta. Intr-o zi, a uitat sa opreasca inregistrarea si sa ii dea caseta, care a prins si dictarea lui despre cum i s-a parut acea ora si starea pacientei. Ea si-a amintit ca nu luase caseta, s-a intors la cabinet si a luat-o, si avut surpriza sa auda si notitele personale ale lui Yalom - un scenariu care poate duce la dezastru. Desi in realitate dictarea nu continea nimic vatamator, acel ,,Ce ar fi daca?'' a dus la povestirea de fata, in care un psihoterapeut este inregistrat spunand cat il plictiseste si enerveaza o pacienta, si fara sa isi dea seama, ii da ei caseta.

,,Blestemul pisicii unguresti" este o mare surpriza pentru cine l-a mai citit pe Yalom. Singura lui scriere stiintifico-fantastica, foarte captivanta, si probabil si singura din literatura de gen in care asistam la o sedinta de analiza...a unei pisici. Genial!